Kenau

Kenau

Kenau, destilaat uit Jopen bier

Sinds 2005 is er een blank destillaat dat gestookt is uit het Haarlemse speciaalbier Jopenbier, een eau-de-vie de bière genaamd Kenau. De eau-de-vie bevat 40% alcohol en is verpakt in een bedrukte halsfles. Het ontwerp van de fles is van de hand van de Haarlemse ontwerper Joost Swarte. Het idee voor een Haarlems destillaat is ontstaan in 2003, waar dit idee één van de plannen was die werden ingediend voor de wedstrijd voor een nieuw Haarlems product. Uiteindelijk werd die wedstrijd niet gewonnen door het destillaatplan, maar de initiatiefnemers hebben het toch verder uitgewerkt.

De naam Kenau is een verwijzing naar de historische figuur uit Haarlem, die tijdens het beleg van de Spanjaarden in 1573 meehielp de stad te verdedigen. Hierdoor is haar naam Kenau Simonsdochter Hasselaer synoniem geworden voor een lastige, strijdbare sterke vrouw. Kenau als borrel heeft als overeenkomst met Kenau Simonsdochter dat zij ondanks haar ruwe voorkomen toch een zacht karakter heeft. Kenau is verbonden met de stad Haarlem en is daar ook trots op. In het verleden werd alle jenever gestookt uit graan. Tegenwoordig is dit een zeldzaamheid omdat de productie met melassealcohol een stuk goedkoper is. De smaak van het graan is echter wel iets wat een belangrijk onderdeel was van het product. In whisky vindt men nog steeds de granen terug, echter de houtlagering (rijping) zorgt voor een verandering van smaak. Een eau-de-vie wordt niet op hout gerijpt maar op staal, hierdoor wordt het product wel zacht maar neemt het geen kleur en smaak op van het contact met hout. Door deze pure rijping op staal blijft het karakter van het bier waaruit ze gestookt is, herkenbaar in de eau-de-vie. Kenau wordt afgevuld in een slanke halsfles van 35cl en is te koop bij de slijter.

Type: Eau de vie de bière, destillaat
Kleur: Blank
Alcohol: 40%
Smaak: Zachte smaak met een licht moutig zoetje
Culicombi: Haring